23 septembrie 2019                 

 

COMUNICAT

 

În contextul discuțiilor existente în spațiul public cu privire la cauza privind accidentul rutier în care a fost implicat Iorgulescu Gino - Mario,  Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

 

La data de 19 septembrie 2019, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Iorgulescu Gino - Mario sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

În aceeași zi, Spitalul Universitar de Urgență Elias a fost informat cu privire la faptul că în cursul zilei de 20 septembrie 2019, organele judiciare se vor deplasa la sediul unității medicale în vederea efectuării unor activități procedurale care vor implica persoana în cauză.

Cu toate acestea, întrucât procurorul de caz a fost informat telefonic de către reprezentanții spitalului cu privire la un posibil transfer al pacientului  la o clinică din Uniunea Europeană, în cursul zilei de 20 septembrie 2019, s-a decis ca activitatea menționată anterior să fie efectuată de îndată.

În acest sens, la data de 19 septembrie 2019, în jurul orei 19:00, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, însoțit de ofițeri din cadrul Poliției Capitalei, s-a deplasat la Spitalul Elias în vederea aducerii la cunoștință a acuzației formulate.

Însă, dată fiind starea de sănătate critică a persoanei în cauză, această activitate nu a putut fi realizată, medicii responsabili de tratarea pacientului apreciind că nu este oportună realizarea acestei activități procedurale.

În cursul zilei de vineri, 20 septembrie 2019, la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, reprezentanții Spitalului Elias au transmis foaia de observație medicală a pacientului, întocmită până la momentul respectiv.

În dimineața acestei zile, procurorul de caz a fost informat telefonic cu privire la faptul că este în curs procedura de transfer a pacientului la o clinică din Uniunea Europeană, context în care a fost solicitată o informare scrisă din partea Spitalului Elias referitoare la procedura de transfer realizată.

Până la acest moment, informarea solicitată nu ne-a fost comunicată.

Precizăm că actele și măsurile necesare soluționării cauzei au avut în vedere și starea gravă de sănătate a suspectului, astfel cum a fost evaluată de către medicii din cadrul Spitalului Elias, iar transferul acestuia la o clinică din afara țării nu împiedică  desfășurarea în continuare a urmăririi penale.

 

Facem precizarea efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană este o etapăprocesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE SI RELAȚII PUBLICE DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL BUCUREȘTI