_

 

 

03 martie 2021 

 

COMUNICAT DE PRESA

 

 

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti aduce la cunostinta opiniei publice urmatorul comunicat:

 

La data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 9 inculpati, agenti de politie din cadrul DGPMB Sectia 16 Politie – Biroul de Ordine Publica, pentru infractiunile de lipsire de libertate in mod ilegal, tortura, respectiv complicitate la tortura.

Totodata, s-a dispus masura retinerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpati, respectiv masura controlului judiciar fata de un inculpat.

 

Din probele administrate pana in prezent, au rezultat urmatoarele:

La data de 01.09.2020, in jurul orelor 01.45, inculpatii faceau parte dintr-un filtru de politie organizat in zona strazii Calea Serban Voda din mun. Bucuresti, context in care au fost abordati de persoanele vatamate G.M.I. si G.T.N. care le-au adresat reprosuri cu privire la nepurtarea mastilor de protectie in contextul epidemiologic SARS-COV2.

In aceste imprejurari, in scopul pedepsirii persoanei vatamate G.M.I. pentru reprosurile adresate, 7 dintre inculpati avand asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o in mod ilegal de libertate, incatusand-o si transportand-o impotriva vointei sale pe un teren viran situat la periferia mun. Bucuresti, sectorul 4, unde 5 dintre acestia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violente fizice asupra victimei, aplicandu-i lovituri repetate cu corpuri contondente in zona superioara a corpului, a capului, a membrelor superioare si inferioare, dar si in zona degetelor mainilor si a talpilor. Totodata, unul dintre inculpati a supus persoana vatamata unor tratamente degradante.

In tot acest timp, ceilalti doi agenti de politie au asistat in mod pasiv la violentele exercitate asupra persoanei vatamate.

Dupa exercitarea actelor de violenta, victima a fost abandonata pe respectivul teren viran.

 

In acelasi timp, alti doi inculpati au lipsit-o in mod ilegal de libertate pe persoana vatamata G.T.N., in intervalul 01.45 – 02.00.

Astfel, dupa incatusarea nelegala a acesteia, au incuiat-o in autospeciala ce le fusese repartizata, peste doua jante auto depozitate pe bancheta din spate, si au transportat-o in zona Zetari din Bucuresti, sectorul 5, unde au descatusat-o si abandonat-o pe o strada intunecata.

 

In cauza cercetarile sunt continuate de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala Anticoruptie.

 

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE SI RELATII CU PUBLICUL DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL BUCURESTI