_

 

 

16 iunie 2021 

 

COMUNICAT DE PRESA

 

In cauza inregistrata la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti avand ca obiect incidentul care a avut loc la data de 12.04.2021, in incinta Unitatii Mobile de Terapie Intensiva amplasata in curtea Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale ”Dr. Victor Babes” din Bucuresti, in urma caruia a rezultat decesul a trei dintre cei opt pacienti internati in unitatea mobila respectiva, Compartimentul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

La data de 16.06.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor R.C., instalator in cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infectioase si TropicaleDr. Victor Babes”, respectiv P.L.V., inginer - sef Serviciu Tehnic al Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale ”Dr. Victor Babes” pentru infractiunea de ucidere din culpa.

Din probele administrate pana in prezent a rezultat faptul ca:

- la data de 12.04.2021, in intervalul orar 16:55-16:57, aflandu-se in exercitarea atributiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat in mod necorespunzator elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalatiei Unitatii Mobile de Terapie Intensiva, fapt ce a determinat cresterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, avand drept consecinta oprirea automata a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacientilor internati in salonul ATI al unitatii medicale mobile, conducand astfel la decesul a trei pacienti.

- inculpatul P.L.V. nu si-a indeplinit in mod corespunzator atributiile de serviciu si responsabilitatile specifice postului, prin aceea ca nu a asigurat functionarea in parametrii tehnici corespunzatori a instalatiei de oxigen aferente Unitatii Mobile de Terapie Intensiva amplasate in curtea spitalului, a carei presiune, in perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinand astfel functionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacientilor internati in salonul ATI al unitatii mobile in afara parametrilor optimi. In acest context, la data de 12.04.2021, constatandu-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16.54, intrucat nu se mai afla la locul de munca, susnumitul i-a solicitat subalternului sau, inculpatul R.C., sa se deplaseze la camera tehnica a unitatii mobile si sa reduca presiunea oxigenului din instalatie, fara a-l fi instruit corespunzator in prealabil asupra principiilor de functionare a instalatiei. Astfel, pe fondul neasigurarii functionarii in parametri optimi a instalatiei de oxigen, precum si a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea interventiei asupra instalatiei, interventie realizata defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automata a ventilatoarelor din dotarea Unitatii Mobile de Terapie Intensiva si la decesul celor trei pacienti.

In cursul acestei zile va fi sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti in vederea luarii masurii arestarii preventive a inculpatilor pe o durata de 30 de zile.

Cercetarile sunt continuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Serviciul Omoruri - Biroul Morti Suspecte si Ucideri din Culpa.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE SI RELATII CU PUBLICUL DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL BUCURESTI